Hoe stimuleer je gezond beweeg gedrag

Een ouder die beweegt is een voorbeeld voor zijn of haar kind.


Kinderoefentherapie
Merel Hagenhoek & Samantha Stegeman

Vanuit de gezondheidsraad wordt er geadviseerd om je regelmatig ‘matig intensief’ in te spannen, als ouder minstens 2,5 uur per week. En voor kinderen om iedere dag minstens 1 uur matig intensieve inspanning te leveren. Maar wat is dat nu precies matig intensief inspannen? 
Dat zijn bijvoorbeeld wandelen en fietsen.

Als ouder is dat 2,5 uur per week voor een kind is dat 7 uur per week. Een kind heeft de behoefte om zich meer fysiek in te spannen en het zou dan ook goed zijn om je kind de kans te geven om minimaal 7 uur per week actief te zijn.

ouders per
week
2,5 uur per week matig intensief inspannen
kinderen per weekminimaal 7 uur per week:1 uur per dag matig intensieve inspanning

De richtlijnen geven dus een minimum aan, een ondergrens. Zeker niet een maximum.

Voor kinderen tot 4 jaar zijn er in Nederland nog geen richtlijnen vastgelegd. De beweegrichtlijnen van andere landen geven aan dat kinderen ouder dan 1 jaar minimaal 3 uur per dag actief moeten bewegen, maar meer is nog beter! De activiteiten moeten verspreid over de dag en gevarieerd zijn. 

In de lente en zomer nodigt het ons meer uit naar buiten te gaan, dit is een goed moment om te starten met voldoende beweging.

Voor mensen die niet van sporten houden kunnen andere bezigheden zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Bijvoorbeeld een volkstuin of landgoed helpen onderhouden, honden uitlaten, rondleidingen geven, dansen, wandelen, fietsen, zwemmen, een wandelmaatje voor iemand zijn, kortom alles waarmee je flink in beweging komt telt en waarbij je uit de stoel komt.

Weet je niet 1,2,3 hoe je dit als ouder en kind allebei blij van wordt? Maak dan eens een wandeling door de wijk of de stad langs de verschillende speeltuinen, je ziet waarschijnlijk direct waar je kind het meest plezier beleeft en waar je zelf lekker vertoeft. Ken je niet alle speeltuinen in de buurt, neem dan een kijkje in de Speeltuin App ROOOTSJ.
Of wat ook een gezellige belevenis kan zijn is een blote voeten pad. Google op blotevoetenpaden je krijgt er verschillende te zien in de mooiste omgevingen.

Van bewegen wordt je blij. Je lichaam maakt door intensief te bewegen endorfine aan en een verlaging van het stresshormoon cortisol. Een rondje park geeft je dus al snel een goed gevoel, voor kind en ouder!